στην Λαμία οι Αγρότες του Δομοκού

«Έτοιμοι για πόλεμο» δηλώνουν οι εξαγριωμένοι αγρότες της βόρειας Φθιώτιδας για την αδικία που υπέστησαν να μείνουν εκτός αποζημίωσης για την ξηρασία στα σιτηρά το 2007, την στιγμή που όμοροι νομοί της Φθιώτιδας αποζημιώνονται. Για τον λόγο αυτό κατέβηκαν με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα στο κέντρο της Λαμίας το πρωί της Παρασκευής, όπου συναντήθηκαν στην Διεύθυνση Αγροτικής ανάπτυξης με πολιτικούς φορείς και αρμόδιους, αλλά όχι και με εκπρόσωπο της κυβέρνησης όπως ο Περιφερειάρχης ο οποίος παρότι προσκλήθηκε δεν παρέστη, κάτι που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση στους παρευρισκομένους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα οποία τίθενται ανά πάσα στιγμή σε γνώση της ΕΕ για να μπορεί να μας ελέγξει, το ποσοστό της ζημιάς που υπέστησαν οι αγρότες του νομού μας από την ξηρασία του 2007 υπολογίστηκε στα 175 κιλά/στρέμμα στην παραγωγή, κάτι που σημαίνει ότι είχαμε μια ποσοτική μείωση του 30%.

Οι αγρότες αμφισβήτησαν τα στοιχεία άλλων νομών και ειδικά του νομού Λάρισας. «Σ’ αυτή την χώρα πρέπει να σοβαρευτούμε ειδάλλως να μας πουν να μην καλλιεργούμε. Να σταματήσει η κοροϊδία. Πλέον μιλάμε για θέμα επιβίωσης», τόνισε ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Διαδημοτικού Συλλόγου Βόρειας Φθιώτιδας, Βάιος Γκανής, και συνέχισε: «Αν νομίζουν κάποιοι εδώ μέσα ότι με το να κολακεύουν έναν Υπουργό που έρχεται στα Καμένα Βούρλα για δημόσιες σχέσεις λύνονται όλα, για μας αυτά έχουν παρέλθει από χρόνια. Πρέπει να έρθουν να συζητήσουν με πλαίσιο. Παραμεριστήκαμε σε μια νύχτα».

Απ’ την πλευρά του το μέλος του Συλλόγου, Βασίλης Κιλάφας, υπογράμμισε ότι «υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ των αγροτών. Βαρεθήκαμε να σκύβουμε το κεφάλι, όντας οι ουραγοί των εξελίξεων. Η βόρεια Φθιώτιδα τελείωσε! Χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις και γι’ αυτό ήρθαμε εδώ σαν φορείς και αγρότες του νομού. Αν μείνουμε απ’ έξω απ’ αυτό το πακέτο για μας θα αποτελέσει αιτία πολέμου από ‘δω και πέρα».

Αυτό που πρότεινε ο Νομάρχης Φθιώτιδας, Θανάσης Χειμάρας, ήταν η επανεξέταση των στοιχείων που δόθηκαν κάτι που δεν ικανοποίησε ωστόσο τους αγρότες, ενώ αποφασίστηκε να ζητηθεί ραντεβού με τον Σωτήρη Χατζηδάκη απ’ τους βουλευτές του νομού, προκειμένου να ενταχθούν οι αγρότες της Φθιώτιδας στις αποζημιώσεις με το ποσοστό των αγροτών του νομού Λάρισας.

Για διακριτική μεταχείριση των αγροτών της Φθιώτιδας έκαναν λόγο η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Τόνια Αντωνίου, και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου, Νότης Μαριάς. «Να μην μηδενίζεται η προσπάθεια των τελευταίων ετών», ζήτησε απ’ την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ ο έτερος βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Σταυρογιάννης, συμφώνησε με την πρόταση του Νομάρχη για επανεξέταση των στοιχείων.

(apo ton paratiriti)
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details