για τους σεισμούς αναδημοσίευση απο το Lamianews


Πολλοί αναγνώστες, με email μας ρωτάνε για τις φήμες για επικείμενο μεγάλο σεισμό στην περιοχή της Στερεάς.
Ξέρουμε ότι ξέρετε όλοι σας. Ότι οι σεισμοί δεν είναι δυνατό να προβλεφθούν και ότι αν μπορούσαν θα το είχαν κάνει.
Βέβαια υπάρχει μια ομάδα σεισμολόγων που επιμένει διαφορετικά στο θέμα. Εμείς σαν μη ειδικοί οφείλουμε να τους ακούμε όλους και να βγάζει ο καθένας τα δικά του συμπεράσματα.
Πριν από λίγες μέρες κάποια τοπικά ΜΜΕ ανακάλυψαν το σήμα του κ. Βαρώτσου, για μεγάλο σεισμό στη Στερεά, κάτι για το οποίο σας είχαμε ενημερώσει πριν ενάμιση περίπου μήνα και άρχισαν με τον τρόπο τους να "σπέρνουν" τον πανικό, άσχετα αν ήταν στις προθέσεις τους ή όχι (εμείς πιστεύουμε πως όχι αλλά δυστυχώς τα ΜΜΕ είναι αδηφάγα).
Προσπαθήσαμε να υποβαθμίσουμε το θέμα και θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε γιατί δεν θέλουμε να παίζουμε με τα νεύρα των συμπολιτών μας. Θεωρούμε πολύ σημαντικό να μπορεί κάποιος να ενημερώνει χωρίς να φοβίζει ή να τρομοκρατεί.
Δηλαδή, επειδή είχαμε κάποιες πληροφορίες, που μπορεί να τις είχαν και πολλοί από σας, για επιφυλακή δήθεν της πυροσβεστικής, για άνοιγμα των κτιρίων της έκθεσης (ΠΕΛ), για στήσιμο σκηνών, για φορτηγά με κουβέρτες, για ετοιμότητα του νοσοκομείου, για άνοιγμα του ΔΑΚ Λαμίας το βράδυ, για παραγγελίες του δημάρχου και άλλα κωμικοτραγικά έπρεπε να σπείρουμε το φόβο;
Δυστυχώς αυτά συμβαίνουν και θα συμβαίνουν πάντα όταν πρόκειται περί φημών. Η ουσία είναι ότι πρέπει να είμαστε πάντοτε σε ετοιμότητα, πολίτες και κρατικός μηχανισμός και να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς και πως μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε αφού βρισκόμαστε σε κατ' εξοχή σεισμογενή περιοχή.
Στη διπλανή στήλη, δεξιά, κάτω από την 6ήμερη πρόγνωση για τη Λαμία, έχουμε τοποθετήσει δύο "κουμπιά" που μπορείτε να βλέπετε μόνοι σας πόσοι σεισμοί γίνονται καθημερινά στην Ελλάδα καθώς και το μέγεθός τους και να μπορείτε να βγάλετε μόνοι σας συμπεράσματα. Θα μπορούσαμε να το "παίξουμε ειδικοί" -μακρυά από μας αυτό- και να σας πούμε ότι εδώ και δυο μέρες στην περιοχή της Αταλάντης έχουν γίνει 6 σεισμοί από 2,1 έως 3,4 ρίχτερ και ότι μπορεί να επηρεάσει το ρήγμα της Αταλάντης; Όχι βέβαια. Είμαστε σίγουροι ότι οι ειδικοί σεισμολόγοι παρακολουθούν τα φαινόμενα στον Ελλαδικό χώρο και θεωρούμε ότι είναι οι μόνοι που μπορούν να ενημερώνουν υπεύθυνα.
Τέλος διαβάστε ένα δημοσίευμα από τη σημερινή "σέντρα" , για τις φήμες και την τρομολαγνεία...
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details