Σφοδρή κριτική στα μέτρα Χατζηγάκη από αγρότες, οργανώσεις και πολιτικά κόμματα

Δεν έμειναν ικανοποιημένοι, αγρότες και αγροτικές οργανώσεις, από το "πακέτο" μέτρων που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης, καθώς δεν δίνει λύσεις στα τεράστια προβλήματα του κλάδου. "Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν έχουν καμία σχέση με τα πραγματικά αιτήματα των αγροτών, έτσι όπως τα έθεσε και η ΠΑΣΕΓΕΣ αλλά και όπως αυτά διατυπώθηκαν από τα μπλόκα" επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας και υπογραμμίζει: "Εάν δεν αντιληφθεί η κυβέρνηση το βιοποριστικό πρόβλημα των αγροτών η αναταραχή δεν πρόκειται να λήξει».

«Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν είναι ειλικρινής όταν λέει ότι τα μέτρα ήταν αποτέλεσμα ειλικρινούς και γόνιμου διαλόγου με τους εκπροσώπους των συλλογικών φορέων των αγροτών απ’ όλη τη χώρα και με κοινοβουλευτικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες. Δεν συνομίλησε με κανένα. Δεν κάθισε στο ίδιο τραπέζι ούτε με την ΠΑΣΕΓΕΣ, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο του είχε ζητηθεί από την πρώτη στιγμή» δήλωσε ο πρόεδρός της Τζανέτος Καραμίχας, με αφορμή τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός για τους αγρότες και τις δηλώσεις του για αυτά.

Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο κ. Καραμίχας, ανέφερε τα εξής: «Επίσης είναι αντιφατικός, γιατί μέχρι χτες ζητούσε πίστωση χρόνου και σήμερα χαρακτήρισε τα μέτρα αποτέλεσμα «μακράς μελέτης και εξαντλητικού διαλόγου».

Τέλος, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν έχουν καμία σχέση με τα πραγματικά αιτήματα των αγροτών, έτσι όπως τα έθεσε και η ΠΑΣΕΓΕΣ αλλά και όπως αυτά διατυπώθηκαν από τα μπλόκα. Σαν να μην τα άκουσε καθόλου.

Προσπαθεί με θολές εξαγγελίες τύπου αποζημιώσεων ΕΛΓΑ να ξαναδώσει στους αγρότες τα ίδια τους τα λεφτά. Δηλαδή εμφανίζει ως παροχές όσα θα εισέπρατταν οι αγρότες. Θα πρέπει εξάλλου να έχουμε υπόψη μας ότι αυτού του είδους οι αποζημιώσεις, που οπωσδήποτε θα απαιτήσουν σημαντικό χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί η συγκέντρωση και η καταγραφή των στοιχείων, δεν αποτελούν παράδειγμα διαφάνειας, ισονομίας και αντικειμενικότητας.

Τα αιτήματα των αγροτών είναι συγκεκριμένα.

Εάν δεν αντιληφθεί η κυβέρνηση το βιοποριστικό πρόβλημα των αγροτών η αναταραχή δεν πρόκειται να λήξει».

ΓΕΣΑΣΕ: Στάχτη στα μάτια των αγροτών τα υποτιθέμενα μέτρα στήριξης

«Στάχτη στα μάτια των αγροτών είναι τα υποτιθέμενα μέτρα στήριξης για το εισόδημα τους, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Και τούτο, διότι αφενός το συνολικά ύψος των μέτρων υπολείπεται κατά πολύ των απωλειών στον αγροτικό τομέα, αφετέρου δεν υπάρχει καμία δέσμευση για το χρόνο της υλοποίησης τους» σχολίασε με ανακοίνωσή της η ΓΕΣΑΣΕ.

«Είναι γνωστό άλλωστε το παράδειγμα των πυρόπληκτων Ηλείας και των άλλων περιοχών που παρά τις υποσχέσεις για άμεσες αποζημιώσεις 1 ½ χρόνο μετά ακόμα περιμένουν» δηλώνει στην συνέχεια η ΓΕΣΑΣΕ και καλεί την κυβέρνηση «να δεσμευθεί για ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης ενός πακέτου μέτρων που θα συμφωνηθεί σε συνεργασία εντός των προσεχών ημερών με τις αγροτικές οργανώσεις».

Μέχρι να συμβεί αυτό, η ΓΕΣΑΣΕ.καλεί τους αγρότες να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις αγνοώντας τα μέτρα κοροϊδία

ΠΑΣΟΚ: Ασπιρίνες τα μέτρα της κυβέρνησης προς τους αγρότες

«Η κυβέρνηση, που με την πολιτική της οδήγησε τους αγρότες στην εντατική, με τις σημερινές της αποφάσεις, τους χορηγεί ασπιρίνες», δήλωσε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Έξαρχος, σχετικά με τις ανακοινώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σ. Χατζηγάκη.

«Τα μέτρα που, κάτω από την πίεση των αγροτών που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους, ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός, είναι πολύ μακριά από τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των αγροτών που βρίσκονται σε απόγνωση.

Η προσπάθεια δημιουργίας ψεύτικων εντυπώσεων με αλχημείες, αφού αθροίζονται αποζημιώσεις αγροτών για καταστροφές, σε διάφορα προϊόντα, με διάφορες ενισχύσεις, η προχειρότητα και η ασάφεια των μέτρων, επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε εμφανή σύγχυση, αμηχανία και πανικό.

Είναι σαφές ότι, με τις σημερινές αποφάσεις της κυβέρνησης, δεν αντιμετωπίζονται τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που συσσώρευσε στην ύπαιθρο με την πολιτική της η Νέα Δημοκρατία.

Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την οικονομική ανακούφιση και στήριξη του εισοδήματος των αγροτών, προτάσεις που η κυβέρνηση αγνόησε.

Η χώρα χρειάζεται αλλαγή αγροτικής πολιτικής. Η χώρα χρειάζεται αλλαγή κυβέρνησης», είπε συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο κ. Έξαρχος.

ΚΚΕ: Εμπαιγμός της μικρομεσαίας αγροτιάς, τα μέτρα Χατζηγάκη

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν μπορούν ούτε ψίχουλα να χαρακτηριστούν. Είναι εμπαιγμός της μικρομεσαίας αγροτιάς. Δεν απαντούν στα κρίσιμα ζητήματα της αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος, της καθιέρωσης κατώτερων εγγυημένων τιμών για τα προϊόντα, της τιμαριθμοποίησης των επιδοτήσεων που βρίσκονται στα επίπεδα του 2001, της κατάργησης του ΦΠΑ», είναι το σχόλιο του ΚΚΕ για τα μέτρα Χατζηγάκη.

«Οι μικρομεσαίοι αγρότες πρέπει να δώσουν απάντηση στην κυβερνητική κοροϊδία κλιμακώνοντας την πάλη τους, μαζικοποιώντας τα μπλόκα των αγωνιστικών ομοσπονδιών και αγροτικών συλλόγων. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να δυναμώσουν τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αγώνα της αγροτιάς», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

ΣΥΝ: Επικοινωνιακό τρικ το πακέτο στήριξης των αγροτών

Με αφορμή το πακέτο στήριξης που ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Βαγγέλης Αποστόλου, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και συντονιστής των θεμάτων Αγροτικής Πολιτικής του κόμματος δήλωσε: «Η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει την κρίση που μαστίζει την ελληνική γεωργία και δεν καλύπτει την ανάγκη επιβίωσης του αγροτικού κόσμου».

Το πακέτο που ανακοινώθηκε αποτελεί επικοινωνιακό τρικ αφού σε αυτό υπολογίζει και τα ποσά των αποζημιώσεων και ενισχύσεων που έτσι κι αλλιώς θα έπαιρναν οι αγρότες για τη φετινή χρονιά.

Το αγροτικό πρόβλημα δεν λύνεται με αριθμητικές αλχημείες που στοχεύουν στην πρόκληση σύγχυσης. Απαιτεί ουσιαστική και τεκμηριωμένη προσέγγιση.

Ο ΣΥΝ στηρίζει τους αγώνες των αγροτών», καταλήγει η ανακοίνωση».

Μηδαμινό ποσό τα 425 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον ΛΑΟΣ

«Η Κυβέρνηση λειτουργεί με την συμπεριφορά της αγοράς. Και για να κυριολεκτούμε, σήμερα στην αγορά επειδή διανύουμε περίοδο εκπτώσεων και ενώ οι αγρότες έχουν τεράστια προβλήματα, η Κυβέρνηση με εκπτωτικές τιμές προσπαθεί να τους βοηθήσει», δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ κ. Κυριάκος Βελόπουλος, κληθείς να σχολιάσει τα μέτρα στήριξης των αγροτών.

«425 εκατομμύρια ευρώ είναι ένα μηδαμινό ποσό μπροστά στα προβλήματά τους. Χρειάζεται σοβαρότητα, χρειάζεται σχεδιασμός και όχι πυροσβεστικού χαρακτήρα μέτρα για το σήμερα δίχως αύριο», κατέληξε ο κ. Βελόπουλος.

Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details