Πανηγύρισε η Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου Ομβριακής

Πανηγύρισε η Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου Ομβριακής

Με κατάνυξη εορτάσθηκε η μνήμη της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Αθανασίου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας στην ομώνυμη ιστορική Ιερά Μονή της Ομβριακής Δομοκού, το διήμερο 1 και 2 Μαΐου.
Κατά τον πανηγυρικό Εσπερινό και την θεία Λειτουργία προσήλθαν εκατοντάδες προσκυνητές από την ευρύτερη περιοχή του Δομοκού και διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας, τους οποίους υποδέχονταν με απλότητα και αγάπη η γερόντισσα Μακαρία. Μεταξύ των άλλων παρέστησαν ο Δήμαρχος Δομοκού κ. Δημήτριος Τζιαχρήστας, ο τ. Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Θεόδωρος Χειμάρας και άλλοι εκπρόσωποι του Δήμου και φορέων του τόπου.
Σύντομο ιστορικό Ιεράς Μονής:
Η Ιερά Μονή του Αγίου Αθανασίου Ομβριακής, που πριν ήταν Σκήτη, εκτίσθη υπό τίνος Μοναχού Μετεωρίτου,  Αθανασίου ονόματι το έτος 1565. Ο Επίσκοπος Θαυμακού Ιάκωβος το έτος 1619 βελτίωσε το κτιριακό συγκρότημά της καθώς επίσης και το έτος 1750 το αυτό έπραξε και ο Ηγούμενός της, Δαβίδ. Ο νάρθηκας ιστορήθηκε με ωραίες τοιχογραφίες όπως μαρτυρεί έμμετρος επιγραφή του Επισκόπου Θαυμακού Ζαχαρίου το έτος 1801. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι τοιχογραφίες του εσωτερικού του Καθολικού έργα των αγιογράφων, Γεωργίου, Γεωργίου και Ιωάννου εκ κώμης Μαυρίλου όπως μαρτυρεί η επι­γρα­φή άνωθεν της εισόδου, εσωτερικά του ναού.
Στη Μονή φυλάσσονται πολλά άγια Λείψανα, όπως η τιμία Κάρα του Οσίου Ιωάννου του Κρητός, του Ευαγγελιστού Λουκά κ.α.
Σήμερα επαναλειτουργεί με τις άοκνη φροντίδα της Μοναχής Μακαρίας και ανασυγκροτείται με την συμπαράσταση του ευσεβούς λαού της περιοχής.


















Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details