Παρουσίαση Βιβλίου αύριο Παρασκευή στην Θεσσαλονίκη!

Το βιβλίο της με τίτλο <Το δημοτικό τραγούδι της Ανατολικής Ρωμυλίας-Μικρό και Μεγάλο Μοναστήρι παρουσιάζει αύριο στην Θεσσαλονίκη στην Δημοτική Βιβλιοθήκη η Μοναστηριώτισσα συγραφέας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΑΠΑΣΤΑΙΚΟΥΔΗ. (Ωρα 19:30)

Η πρωτογενής θρακική λαογραφική βιβλιογραφία είναι ιδιαιτέρως πλούσια, καθώς μετά τις κάθε είδους προσφυγιές οι θρακιώτες λόγιοι ασχολήθηκαν συστηματικά με την καταγραφή του λαϊκού πολιτισμικού θησαυρού των προγόνων τους. Είναι όμως τόσο πλούσια η λαϊκή παράδοση του Ελληνισμού της Θράκης, που πάντα υπάρχει χώρος για συμπληρώματα σε ανάλογα δημοσιεύματα. Ένα τέτοιο σημαντικό συμπλήρωμα περιλαμβάνεται και στον μετα χείρας τόμο. Η συγγραφέας του, η κα Κωνσταντίνα Παπασταϊκούδη, έχει συγκεντρώσει και δημοσιεύσει εδώ 206 δημοτικά τραγούδια από το Καβακλί και το Μικρό και Μεγάλο Μοναστήρι της Ανατολικής Ρωμυλίας, της βόρειας Θράκης δηλαδή, που σήμερα δεν ανήκει στο ελληνικό κράτος, και σε μεγάλο βαθμό έχει αποψιλωθεί από τους πανάρχαιους ελληνικούς πλήθυσμούς που την κατοικούσαν. Πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως πλούσιο υλικό, καταταγμένο σε κατηγορίες, με εισαγωγή, υπομνηματισμό, εικονογράφηση ενίοτε, αλλά και βιβλιογραφία στο τέλος. (από τον πρόλογο του βιβλίου).


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
ΠΑΠΑΣΤΑΙΚΟΥΔΗ Σ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

Η Κωνσταντίνα Παπασταϊκούδη γεννήθηκε στο χωριό Μικρό Μοναστήρι Θεσσαλονίκης. Αποφοίτησε σπό την Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ το 1971 και αναγορεύτηκε διδάκτωρ της ίδιας σχολής το 1988. Εργάστηκε ως ειδική αναισθησιολόγος σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Οι γονείς της πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία, από το Καβακλί η μητέρα της και από το Μικρό Μοναστήρι ο πατέρας της, εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα το 1924, μετά την υπογραφή της συνθήκη του Νεϊγύ που προέβλεπε "εθελούσια" ανταλλαγή πληθυσμών, στα Κουφάλια η μητέρα της σε ηλικία δέκα ετών και στο Μικρό Μοναστήρι ο πατέρας της σε ηλικία δεκαεπτά ετών. Μεγαλωμένη στο νοσταλγικό περιβάλλον μιας παραδοσιακής προσφυγικής οικογένειας αγαπούσε από τα παιδικά της χρόνια να αφουγκράζεται ιστορίες και τραγούδια της πατρίδας και να τραγουδά μαζί με τους γονείς της στη νέα γη, τη γη της προσφυγιάς. Τα τραγούδια αυτά παραδίδονται στους αναγνώστες με την έκδοση του βιβλίου "Το Δημοτικό Τραγούδι της Ανατολικής Ρωμυλίας Καβακλί, Μικρό και Μεγάλο Μοναστήρι", σύμφωνα και με εκφρασθείσα επιθυμία των γονιών της. Η Κωνσταντίνα Παπασταϊκούδη ζει, από το 1965, μόνιμα στη Θεσσαλονίκη.






ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΑ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ  ΑΝΙΚΟΥΛΑ-ΑΛΕΞΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΓΝΑΤΙΑΣ 148 ΤΗΛΕΦΩΝΑ 2310239537 ΚΑΙ 2310235297 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟ ΠΗΡΑ ΕΓΩ ΙΣΩΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ)


Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details