Μπάμπης Παπαδόπουλος «Τα αγροτικά απόβλητα καίνε το Θεσσαλικό περιβάλλον»

Συνολικά 3.142 Δήμαρχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραβρέθηκαν στην τελετή υπογραφής του Συμφώνου των Δημάρχων η οποία έγινε στο ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των Βρυξελλών.



Πιο πολλοί από κάθε άλλη φορά, οι Δήμαρχοι της Ευρώπης διακήρυξαν την αποφασιστικότητά τους απέναντι στη σύγχρονη απειλή της γης, που δεν είναι άλλη απ` την αρνητική ανθρώπινη παρέμβαση στο περιβάλλον.




Την πρωτοβουλία και την ευθύνη για την υπογραφή του Συμφώνου των Δημάρχων είχε ο Επίτροπος Ενέργειας μαζί με την Επιτροπή των Περιφερειών.



Το Σύμφωνο των Δημάρχων είναι μια φιλόδοξη πρωτοβουλία στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Οι Δήμαρχοι που υπογράφουν το Σύμφωνο δεσμεύονται να υπερβούν τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα και την ενέργεια μέχρι το έτος 2020. Για να το πετύχουν αυτό αναπτύσσουν σχέδια δράσης για την αειφόρο (βιώσιμη) ενέργεια, αναπτύσσουν δράσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τόσο σε δημόσιους όσο και σε ιδιωτικούς τομείς του Δήμου και οργανώνουν Ημέρες Ενέργειας.



Ο κάθε Δήμος που συμμετέχει αναλαμβάνει ορισμένες δεσμεύσεις όσον αφορά την ανάπτυξη πολιτικών και δράσεων προστασίας του περιβάλλοντος.



Ο Δήμαρχος Σοφάδων Μπάμπης Παπαδόπουλος, μετά από σχετική πρόσκληση, παραβρέθηκε και υπέγραψε το Σύμφωνο. Είχε μάλιστα την ευκαιρία σε σχετική τοποθέτηση που έκανε στα πλαίσια των παράλληλων εργασιών της Τελετής και με την παρουσία των Ελλήνων ευρωβουλευτών Κοππά Μαρ., Γιαννάκου Μαρ., Δανέλη Σπ., Ποδηματά Άννυ, Ράπτη Συλ., Δρούτσα Δημ., να θέσει το καυτό περιβαλλοντικό ζήτημα της διαχείρισης των αγροτικών αποβλήτων και ιδιαίτερα των συσκευασιών φυτοφαρμάκων. Ένα ζήτημα για το οποίο ο κ. Παπαδόπουλος δε χάνει την ευκαιρία να αναδεικνύει κάθε φορά που γίνεται σχετική συζήτηση. Είναι γνωστό το πρόβλημα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που συντελείται από τις συσκευασίες των γεωργικών φαρμάκων καθώς δεν έχει δοθεί ακόμα απάντηση για την ασφαλή και αξιόπιστη περιβαλλοντικά διαχείρισή τους. Οι αγροτικές περιοχές, όπως η Θεσσαλία, επιβαρύνονται σημαντικά, ιδιαίτερα κατά τις καλλιεργητικές περιόδους. "Πρόκειται για μια εποχή που τα αγροτικά απόβλητα καίνε το Θεσσαλικό περιβάλλον" όπως τόνισε χαρακτηριστικά.



Για το ζήτημα αυτό ο ευρωβουλευτής Δανέλης Σπ., ο οποίος είναι και μέλος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, δεσμεύτηκε για την αναζήτηση πρακτικών σε άλλες χώρες και Δήμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το συγκεκριμένο θέμα και στην περίπτωση που δεν υπάρχει απάντηση τότε θα τεθεί υπόψη των ευρωπαϊκών οργάνων προκειμένου να αναπτυχθούν οι κατάλληλες πολιτικές.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details