Το εθιμο των Φωτων όπως εξελισσόταν στο Μεγαλο Μοναστηρι της Ανατολικης Ρωμυλιας

Αφηγήτρια : Ζαμηλούδη Καλλιόπη(95 χρονων)






Το εθιμο των Φωτων όπως εξελισσόταν στο Μεγαλο Μοναστηρι της Ανατολικης Ρωμυλιας ξεκινα από την προπαραμονη της μεγαλης γιορτης !



Το βραδυ σημαινε ο παππας την καμπανα της εκκλησιας κι ολοι οι χωριανοι μαζευονταν για να λαβουν μερος στον Εσπερινό. Όταν τελειωνε με το καλο η λειτουργία ο ιερεας κατευθυνοταν προς τον Αϊ Δημο (το ιερο) και μεσα σ΄ ένα μπραγατσιούδι (κατι σα κανατα από μεταλλο) γεματη νερο εναπόθετε το σταυρο ! Ο σταυρος θα εμενε εκει μεχρι την άλλη μερα το πρωί οπου θα ξαναγινοταν η λειτουργια .





Την παραμονη οι καμπανες ξανα αντηχουσαν σ ολοκληρο το χωριο καλώντας τους πιστους στην εκκλησια ! Ολοι φορωντας τα γιορτινα τους ρουχα εσπευδαν να ακουσουν τη δοξολογια η οποια κρατουσε εως και τις 10 το πρωί περιπου . Ο παππας έβγαζε τοτε το σταυρο μεσα απ οτο νερο κι ολοι αδημονουσαν για το αν το νερο μεσα στο κανατι ειχε παγωσει ! Το εθιμο προσταζε πως οσο περισσοτερο ειχε παγωσει το νερο που ειχε μεινει ο σταυρος μεσα τόση περισσοτερη καλοτυχια ,υγεια και ευδαιμονια περιμενε κι ολο το χωριο !



Μετα την τελεση της λειτουργιας τα παληκαρια έπαιρναν όλες τις εικόνες από την εκκλησια και εβγαιναν στα ορια του του χωριου δημιουργωντας ένα κυκλο γυρω απ αυτο ! Αφου το περικυκλωναν σηκωναν τα χερια με τις εικονες ψηλα κι αναφωνουσαν δυνατα πολλές φορες « ΚΥΡΙΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ..ΚΥΡΙΕ ΕΛΕΗΣΟΝ» !!!



Την ιδια ωρα ο παππας γυρνουσε κάθε σπιτι και το ραντιζε με την ευλογια του σταυρου ώστε να φυγουν τα κακα πνευματα !



Μετα ολοι μαζι κατευθυνονταν στην κεντρικη πλατεια του χωριου οπου υπηρχε η μεγαλη βρυση (τσουσμέ) (απ οπου ολο το χωριο προμηθευονταν νερο). Εκει ειχαν τοποθετηθει τραπεζια οπου τα παληκαρια τοποθετουσαν τις εικονες που ειχαν παρει από την εκκλησια .Τωρα ηταν η σειρα των κοριτσιων ! Αυτά γεμιζαν τα μπακίρια, (σταμνες συνηθως όμως τσίγκινες και μεγαλες) που ειχε φερει η καθεμια από το σπιτι της , με νερο και τις τοποθετουσαν σε σειρα τη μια διπλα στην άλλη . Ο ιερεας πρωτα ραντιζε τα μπακιρια με το νερο των κοριτσιων και μετα ξανα ολο τον κοσμο που παρακολουθουσε . Αξιοσημειωτο είναι το γεγονος πως ολοι περιμεναν πια θα ηταν εκεινη που με ζηλο θα σηκωνε στον ωμο της πρωτη το βαρυ μπακιρι με το νερο ! Οι επευφημιες που λαμβανε ηταν αναμενομενες !



Ειχε ηδη μεσημεριασει αλλα το εθιμο θα συνεχιζοταν με τραγουδι και χορο εως το βασιλεμα του ηλιου στην κεντρικη πλατεια .





Το εθιμο αυτό εχει μεινει μια γλυκια αναμνηση καθως από τοτε που ως προσφυγες ηρθαν οι Μοναστηριωτες στην μητερα Ελλαδα δε συνεχιστηκε ! Μονο στο πρωτο χωριο που εγκατασταθηκαν όταν ηρθαν , στο παληχωρι (το οποιο ισοπεδωθηκε από το σεισμο του 1954) υπαρχουν αναφορες ότι ακομα διατηρουνταν
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

3 comments:

Ofenis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ofenis είπε...

Να είστε καλά για την αναδημοσιευση του αρθρου, χαίρομαι που σας άρεσε ..ωστόσο με όλο το σεβασμό να τονίσω πως λείπει η αναφορά της πηγής (http://neomonastiri.blogspot.gr/2009/01/blog-post.html)! Καλό θα είναι όταν πρόκειται για δημοσιεύσεις πρωτότυπων κειμένων τούτη να μη λείπει..Καλή Χρονιά

kalimerisnikos είπε...

Πολύ καλά κάνετε που μας το επισημένετε-φυσικά μεγάλη η παράλειψη μας...και σίγουρα οχι σκόπιμα αλλά ίσως από βιασύνη!
Δυστηχώς δεν μπορώ εύκολα να το΄συμπληρώσω
θα το αναρτήσω και εγώ εδώ..ζητώντας για δεύτερη φορά συγνώμη για την παράλειψη μου!!!
http://neomonastiri.blogspot.gr/2009/01/blog-post.html

Author Details