Δελτίο Τύπου της ΕΣΕΕ για τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

Δελτίο Τύπου της ΕΣΕΕ για τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό




Ημ/νία Δημοσίευσης: 02/09/2010





«Οι 10 παρεμβάσεις της ΕΣΕΕ για την Οικονομία στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό»



Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, εκφράζοντας την αγωνία χιλιάδων εμπόρων που βιώνουν τις δραματικές συνέπειες της κρίσης, οφείλει να αναδείξει την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και να διατυπώσει θέσεις και προτάσεις που εδράζονται στα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας και όχι σε ασκήσεις επί χάρτου πίσω από κλειστές πόρτες.



Η πολιτική έχει οριστεί ως «η τέχνη του εφικτού», όπου το «εφικτό» πρέπει να βρίσκεται σε άμεση συνάφεια με τα δεδομένα της κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας. Στη δική μας περίπτωση πρόκειται για την καθημερινότητα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε επιχειρηματίας και τα οποία σκιαγραφούν εξελίξεις και μεταβολές στον τρόπο ζωής των Ελλήνων με άμεσες συνέπειες στη βιωσιμότητα της ελληνικής επιχειρηματικότητας.



Έχουμε πλήρη επίγνωση της κρισιμότητας της τρέχουσας περιόδου και τοποθετούμαστε με σαφήνεια στο πλευρό όλων όσων, με γνώμονα πάντοτε το εθνικό συμφέρον, επιθυμούν να επαναφέρουν την πατρίδα μας στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας. Ωστόσο, ο θεσμικός μας ρόλος, επιβάλλει να μεταφέρουμε και να γνωστοποιούμε τις αντιδράσεις της αγοράς σε κάθε μέτρο που πρόκειται να ληφθεί και να επισημαίνουμε τυχόν αστοχίες, παραλείψεις και λανθασμένες εκτιμήσεις προκύψουν. Οι αριθμοί από μόνοι τους καταγράφουν τα αρνητικά πρόσημα αλλά όχι τις αγωνίες των ανθρώπων. Τα προβλήματα του κόσμου να γίνουν και προβλήματα της Κυβέρνησης, και όχι τα προβλήματα της Κυβέρνησης να γίνονται προβλήματα του κόσμου.



Το ελληνικό εμπόριο λύγισε. Πρέπει να στηριχτεί για να ξανασταθεί στα πόδια του ώστε να βαδίσει προς το δρόμο της ανάπτυξης. Χρειαζόμαστε: ενέργειες και όχι εξαγγελίες, πράξεις και όχι λόγια, λύσεις και όχι σχέδια, ελπίδα και προσδοκία για το μέλλον και όχι απαισιοδοξία και αβεβαιότητα.



Σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάζουμε 10 σημεία - παρεμβάσεις της ΕΣΕΕ για την κατάσταση της αγοράς και την κατεύθυνση και εφαρμογή της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής.



ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΜΕ



1. Η μεσαία τάξη θίγεται και η αγωνία της από τη δραματική μείωση του εισοδήματος έχει βάλει τη σφραγίδα της στις εξελίξεις της περιόδου.



2. Ο συνδυασμός της αυξανόμενης ύφεσης και της φορολογικής πίεσης διαμορφώνουν συνθήκες ασφυξίας στην αγορά και στα νοικοκυριά.



3. Κάποιοι αναμένουν καρτερικά το τέλος και άλλοι επιθυμούν να επαναστατήσουν δίχως να γνωρίζουν τον τρόπο. Κυριαρχεί στην ελληνική κοινωνία ένα κλίμα ανασφάλειας που διχάζει τους πολίτες και απειλεί την εργασιακή ειρήνη και την κοινωνική συνοχή.



4. Το ελληνικό εμπόριο αρθρώνει μία κραυγή αγωνίας για τα διαρκώς αυξανόμενα «λουκέτα» στην αγορά και οι προβλέψεις των εμπόρων για το μέλλον είναι ζοφερές.



5. Για την υπονόμευση της ανταγωνιστικότητας δεν ευθύνονται οι ΜμΕ αλλά η δυσλειτουργική κρατική γραφειοκρατία και αυτοί που διαμορφώνουν τον πληθωρισμό.



O δρόμος για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας δεν περνάει από συγκέντρωση της επιχειρηματικότητας στις πολυεθνικές και η λύση δεν βρίσκεται στον αφελληνισμό και αφανισμό της μικρής και μεσαίας επιχείρησης.



ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ



6. Ευελιξία στην εφαρμογή του Μνημονίου με ζητούμενο την ανάδειξη μίας δυναμικής και εύρωστης αναπτυξιακής προοπτικής.



7. Συμβολή των πιστωτικών ιδρυμάτων στην αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, με μεγαλύτερη ανάληψη ρίσκου από τις Τράπεζες.



8. Κατάρτιση Νομοσχεδίου «σκούπα» για άμεση ρύθμιση φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών εκκρεμοτήτων των ΜΜεπιχειρήσεων.



9. Επιδότηση της απασχόλησης και διασφάλιση χιλιάδων θέσεων εργασίας με την ενεργοποίηση του αλληλόχρεου λογαριασμού ΙΚΑ /ΟΑΕΔ.



10. Ανάδειξη της συμβολής του εμπορίου ως καταλύτης του νέου προτύπου ανάπτυξης μέσω στήριξης της συνοχής στα κέντρα των πόλεων, ενίσχυσης της εξωστρέφειας, καθιέρωση της χώρας μας ως διαμετακομιστικό εμπορευματικό κέντρο.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details