Χωρίς συναίνεση ο "Καλλικράτης"

Στις μυλόπετρες του τοπικισμού, που εκπροσωπούν οι βουλευτές, κινδυνεύει να βρεθεί ο "Καλλικράτης", την ώρα που ολόκληρο το νομοσχέδιο είναι αναντίστοιχο με τις ανάγκες της αυτοδιοίκησης. Μάλιστα ο Νίκος Τσούκαλης επεσήμανε χθες στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής ότι και η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή "ανατρέπει όλο το νομοσχέδιο", ενώ αναφέρθηκε και σε ζητήματα αντισυνταγματικότητας, του νομοσχεδίου, που καταψηφίζουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.




Πάντως ο Γιάννης Ραγκούσης υποστήριξε ότι θέμα αντισυνταγματικότητας δεν υπάρχει, ενώ για την ΟΚΕ θεωρεί ότι "η βασική της γνώμη είναι θετική για τον 'Καλλικράτη'". Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι το 95% των προτάσεων της αυτοδιοίκησης έχουν ενσωματωθεί, σημειώνοντας ότι η ΚΕΔΚΕ από τους 325 δήμους έχει αντιπροτείνει μόνο σε 25 δήμους, που σημαίνει αποδοχή της τάξης του 90%. Υποστήριξε ότι η μείωση των δαπανών θα είναι μεγαλύτερη του 1,2 δισ. ευρώ που αναφέρει το νομοσχέδιο και υπενθύμισε ότι ο "Καλλικράτης" είναι σε διαβούλευση από τον Ιανουάριο.



Την απογοήτευσή του από τις διατάξεις του νομοσχεδίου εξέφρασε ο Ν. Τσούκαλης, που τόνισε ότι "δεν εφαρμόσθηκαν τα κριτήρια της Κυλλήνης του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ", εκτός από τα πληθυσμιακά. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε σειρά αδυναμιών του "Καλλικράτη", που αφορούν τα ανύπαρκτα δικαιώματα των μειοψηφιών, την μη καθιέρωση της απλής αναλογικής, τις λίγες αρμοδιότητες που δεν δόθηκαν στη μητροπολιτική αυτοδιοίκηση (συγκοινωνία, ενεργειακά δίκτυα, ευρυζωνικά δίκτυα), το ότι δεν έγιναν μητροπολιτικές αυτοδιοικήσεις σε Πάτρα, Λάρισα, Βόλο και τη διαμόρφωση του πανίσχυρου περιφερειάρχη και των αντιπεριφερειαρχών του. Προειδοποίησε ακόμη ότι οι δήμοι δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν βρεφονηπιακούς σταθμούς και θα τους δίνουν σε ιδιώτες.



Για "άλμα στο κενό" έκανε λόγο ο εισηγητής της Ν.Δ., Χρήστος Ζώης, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη κατηγόρησε τον υπουργό ότι δεν αναζήτησε συναινέσεις. Πρόκειται για "νομοσχέδιο χρυσοποίκιλτα ντυμένο για να μένουν αθέατες οι αντιλαϊκές ρυθμίσεις και το τσαλάκωμα των δικαιωμάτων του λαού", επεσήμανε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Παπακωνσταντίνου, ενώ ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Παύλος Μαρκάκης, είπε ότι πρόκειται για "ΠΑΣΟΚράτη" και για στόχος του νομοσχεδίου είναι "πώς θα επικρατήσει ο μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα".

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=543789
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details