Οι ξαφνικές προσκλήσεις Ομπάμα- Μέρκελ στον πρωθυπουργό

Το δεκαήμερο που ξεκινά σήμερα είναι ίσως το πιο κρίσιμο της πρωθυπουργικής θητείας του Γιώργου Παπανδρέου Από τις συναντήσεις που θα έχει σε αυτό το διάστημα θα κριθούν πολλά για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Στην ατζέντα του δεσπόζουν δύο σημαντικότατες επαφές: η μία στις 5 Μαρτίου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο και η άλλη στις 9 του μήνα με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο. Και οι δύο συναντήσεις πραγματοποιούνται ύστερα από πρόσκληση των οικοδεσποτών.




Το ραντεβού του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος έχει πάρει πάνω του την υπόθεση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ την ερχόμενη εβδομάδα, θα είναι καθοριστικό. Βεβαίως, το γεγονός ότι η συνάντηση δημοσιοποιήθηκε μετά την πρόσκληση Ομπάμα στον Ελληνα πρωθυπουργό, ο οποίος θα επισκεφθεί στη συνέχεια και την Ουάσιγκτον, πυροδότησε πλήθος σεναρίων για τους φόβους που έσπειρε στη γερμανική πλευρά η ενδεχόμενη ενεργή ανάμιξη των ΗΠΑ στα εσωτερικά της Ευρωζώνης.



Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ανεξάρτητα από την τελική έκβαση της υπόθεσης, οι κινήσεις του πρωθυπουργού στη διπλωματική σκακιέρα τις τελευταίες ημέρες, αμέσως μετά την επιστροφή του από τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, έχουν ανατρέψει την απάθεια των εταίρων και έχει αναγκάσει την Ε.Ε. να ασχοληθεί πολύ πιο ενεργά με το ελληνικό ζήτημα, καθιστώντας το ως ευρωπαϊκό.

Η απειλή της προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε συνδυασμό με την εκπεφρασμένη βούληση τόσο του προέδρου Μπ. Ομπάμα όσο και του προέδρου της FED Μπ. Μπερνάνκε να παρέμβουν για τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας κινητοποίησε την Ευρωπαϊκή Ενωση και ειδικότερα τη γερμανική πλευρά

Ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος κατ’ αρχάς στην καγκελαρία, θα επιχειρήσει να βελτιώσει το κλίμα στις ελληνογερμανικές σχέσεις που δοκιμάζονται τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τα γερμανικά δημοσιεύματα για την οικονομική κρίση, ενώ δεν αναμένεται στην παρούσα φάση να γίνει λόγος για τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις προς τη χώρα μας. Ο κ. Παπανδρέου θα επιχειρήσει πρωτίστως να διαπραγματευτεί και να οριστικοποιήσει τους όρους της οικονομικής βοήθειας που θα λάβουμε.

Από την άλλη πλευρά, η πρόσκληση Ομπάμα ερμηνεύεται ως πολιτική στήριξη προς τη χώρα μας στη δύσκολη αυτή πολιτική συγκυρία. Οπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, «μια τέτοια διεθνής επαφή είναι πολύ σημαντική αυτό τον καιρό».



Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αναμένει τον κ. Παπανδρέου στο Λευκό Οίκο για να συζητήσουν εφ’ όλης της ύλης. Στην ατζέντα που έχει ήδη ετοιμαστεί από αμερικανικής πλευράς σημαντική θέση εκτός από την οικονομική κρίση καταλαμβάνουν το κλείσιμο του θέματος της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, το οποίος επίσης οι Αμερικανοί θέλουν να κλείσει το συντομότερο δυνατόν, και η άμεση έναρξη συζητήσεων με την Τουρκία για το Αιγαίο (σημειωτέον, η χώρα μας τη μόνη διαφορά που αναγνωρίζει με τη γείτονα χώρα είναι αυτήν της υφαλοκρηπίδας).
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details