χρεωκοπία των αγροτών στα Τρίκαλα!!


Οι χαμηλές τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων, το αυξημένο κόστος παραγωγής και η μη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος μέχρι σήμερα, είναι τα τρία αγκάθια για τον αγροτικό κόσμο των Τρικάλων. Ήδη έχουν προγραμματιστεί κινητοποιήσεις ενώ τα μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η ΑΝΟΙΞΗ» σε συνέντευξη τύπου που παρέθεσαν χθες στα τοπικά ΜΜΕ, προειδοποίησαν για περαιτέρω κλιμάκωσή των αγώνων.
Τα προβλήματα γνωστά ωστόσο άλυτα. Το αδιέξοδο φάνηκε και από την πρόσφατη ανακοίνωση της τιμής του καλαμποκιού στα 13 λεπτά το κιλό, από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων, που θεωρείται ανώτερη σε σχέση με άλλες εμπορικές τιμές, ωστόσο ιδιαίτερα χαμηλή για να καλύψει τις ανάγκες των παραγωγών. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Απ. Θωμόπουλος τονίζοντας ότι η τιμή ξεκίνησε το 2007 από τα 24λεπτά το κιλό, για να καταλήξει το 2008 στα 17λεπτά και φέτος μόλις στα 13λεπτά. «Πέρυσι λέγαμε ότι η χρεοκοπία των αγροτών είναι προ των πυλών, φέτος πέρασε την πόρτα μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Θωμόπουλος.
Συγκέντρωση στις 16 Νοεμβρίου
Όπως επισήμαναν, πλέον δεν μπορεί να δοθεί καμία πίστωση χρόνου στην κυβερνητική αρχή. Για το λόγο αυτό, από την ερχόμενη Παρασκευή, τα μέλη της Ομοσπονδίας θα αρχίσουν επισκέψεις στα χωριά επιδιώκοντας τη συσπείρωση του αγροτικού κόσμου και τη συμμετοχή του σε κινητοποιήσεις. Ειδικότερα, στο τέλος της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί ομιλία στο Μεγαλοχώρι, και θα ακολουθήσουν στις 11/11 στους Ταξιάρχες, 9/11 στο Νεοχώρι, 6/11 στη Φαρκαδόνα, 10/11 στον Παλαιόπυργο, 12/11 στο Μικρό Κεφαλόβρυσο, 12/11 στη Βασιλική και 13/11 στο Βαλτινό.
Ήδη έχει προγραμματιστεί η πρώτη συγκέντρωση για της 16 Νοεμβρίου στην Κεντρική Πλατεία των Τρικάλων, η οποία και θα σηματοδοτήσει τα επόμενα βήματα των αγροτοσυνδικαλιστών. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί και τα μέλη της Ομοσπονδίας, αναμένουν ότι οι αγρότες θα ανταποκριθούν στο κάλεσμά τους.
Θα αρχίσουν πλειστηριασμοί
Το αγροτικό εισόδημα δεν αρκεί πλέον ούτε για τα βασικά με αποτέλεσμα να υπάρχουν αυτή τη στιγμή χιλιάδες υπερχρεωμένα αγροτικά νοικοκυριά. Όπως τόνισε και ο πρόεδρος της «ΑΝΟΙΞΗ», «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλοί χρεοκοπημένοι αγρότες. Οι πλειστηριασμοί δεν θα αργήσουν να έρθουν θα πρέπει άμεσα να σταματήσουν αυτά τα ζητήματα».
Στην ίδια κατεύθυνση και ο κ. Σπ. Τσιοτινός, αναφέρθηκε στα σημανβτικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου μη διστάζοντας για ακόμη μια φορά να κάνει λόγο για καθεστώς καρτέλ στο οποίο οφείλεται το χαμένο εισόδημα των παραγωγών. «Οι αγρότες πουλάνε φτηνά και οι καταναλωτές αγοράζουν ακριβά. Αυτό συμβαίνει γιατί, όπως είναι γνωστό υπάρχουν 3-4 βιομηχανίες που λειτουργούν ως καρτέλ. Από την άλλη, ενώ έχουμε ποιοτικά και αρκετή παραγωγή προϊόντων, προχωρούμε σε αθρόες εισαγωγές με αποτέλεσμα να την πληρώνουν οι εγχώριοι αγρότες και οι καταναλωτές». (Μ.Χολέβα/Ερευνα)
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details