Σπιρομέτρηση στο Ν Μοναστήρι

Πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Δομοκού εκδήλωση και μέτρηση για την σπιρομέτρηση. Οι δημότες της Δημοτικής ενότητας Θεσσαλιώτιδας είχαν την ευκαρία να κάνουν την εξέταση τις σπιρομέτρησης και να συμβουλευτούν ειδικό Γιατρό .

Σπιρομέτρηση είναι η εργαστηριακή εξέταση με την οποία αξιολογούμε κατά πόσο ο αέρας που υπάρχει στους πνεύμονες, έχει ανεμπόδιστη ροή.
Συγκεκριμένα η σπιρομέτρηση μετράει τον όγκο του αέρα που μπορεί να εκπνεύσει μετά από μία μέγιστη εισπνευστική προσπάθεια ο εξεταζόμενος, αλλά και την ταχύτητα με την οποία τον εκπέμπει, δηλαδή τη ροή.
Γενικά, είναι η πιο χρήσιμη διαγνωστική εξέταση για παθήσεις όπως το βρογχικό άσθμα και η Χ.Α.Π., διότι μπορούμε να διαγνώσουμε τα παραπάνω νοσήματα στα αρχικά τους στάδια και να χορηγήσουμε την κατάλληλη αγωγή ανακόπτοντας έτσι, πιθανή επιδείνωση αυτών των παθήσεων.
 Η σπιρομέτρηση γίνεται …

  • Σε ασθενείς με επίμονο βήχα

  • Στα πλαίσια προληπτικού ελέγχου του αναπνευστικού και κυρίως σε καπνιστές άνω των 40 ετών


  • Σε άτομα με επεισόδια συριγμού (σφύριγμα κατά την αναπνοή ή ‘’γατάκια’’)

  • Σε παιδιά, εφήβους αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας άτομα με γνωστή ή όχι αλλεργία που ταλαιπωρούνται εποχιακά από επεισόδια βήχα

  • Σε ασθενείς που πάσχουν από νοσήματα του αναπνευστικού προκειμένου να ελέγχουμε την ανταπόκριση στην θεραπεία

  • Σε ανθρώπους που ασχολούνται με επιβλαβή, για το αναπνευστικό σύστημα επαγγέλματα (πχ επαγγελματικόβρογχικό άσθμα)
 ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΣΠΙΡΟΜΕΤΡΗΣΗ
Η σπιρομέτρηση προϋποθέτει τη συνεργασία του εξεταζομένου με τον Πνευμονολόγο, ο οποίος και θα εξηγήσει τη διαδικασία της εξέτασης, έτσι ώστε τα αποτελέσματα να είναι σωστά.
Αρχικά ο εξεταζόμενος τοποθετεί τα χείλη του σφικτά γύρω από το επιστόμιο του σπιρόμετρου και στη συνέχεια θα πρέπει διαδοχικά :
  1. Να εισπνεύσει όσο πιο βαθιά μπορεί
  2. Να φυσήξει δυνατά και γρήγορα τον αέρα
  3. Να συνεχίσει να φυσά συνήθως για το χρονικό διάστημα των 6 δεπτερολέπτων
Η παραπάνω διαδικασία επαναλαμβάνεται για δύο ή τρεις φορές.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details